• De laatste kabinetten hebben niet goed gezorgd voor grote bedrijven, vindt CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal.
  • Een combinatie van belastingen, nieuwe regels en grillig overheidsbeleid hebben het vestigingsklimaat volgens hem aangetast.
  • Bontenbal wil ten strijde trekken tegen onzinregels, zo zegt hij in een interview met Business Insider.
  • Lees hier het volledige interview: Henri Bontenbal (CDA): ‘We moeten het over arbeidsmigratie durven hebben’

Er moet op elk ministerie een ‘regelcoördinator’ komen, die kijkt welke regels kunnen worden afgeschaft. Daarvoor pleit CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal in een interview met Business Insider.

Volgens hem zijn op elk beleidsterrein onzinregels te vinden. Hij wil dat het nieuwe kabinet zich gaat inzetten voor vermindering van de regeldruk, om bedrijven te ontlasten.

Bontenbal vindt dat de overheid niet goed heeft gezorgd voor grote bedrijven. “Een combinatie van belastingen, nieuwe regels en voortdurende veranderingen in overheidsbeleid hebben het vestigingsklimaat aangetast”, zegt hij. Volgens hem worden bedrijven met goede plannen nu vaak bekneld door regels.

Minder regels betekent wel dat vaker moet worden geaccepteerd dat iets misgaat, erkent Bontenbal. “Maar we richten nu vaak de hele samenleving in op de 5 procent van de burgers of bedrijven die misbruik maakt van de regels”, zegt hij. Dit vindt hij onwenselijk.

Bontenbal pleit ook voor een vergunningenstelsel voor bedrijven die arbeidsmigranten nodig hebben

Bontenbal wil ook dat arbeidsmigratie op de politieke agenda komt. Volgens hem moet een discussie worden gevoerd over de vraag welke sectoren echt waarde toevoegen voor Nederland. "Een hoogtechnologisch bedrijf als ASML vind ik waardevoller dan het zoveelste distributiecentrum.”

De CDA-lijsttrekker pleit voor een vergunningenstelsel voor werkgevers en uitzendbureaus die arbeidsmigranten nodig hebben. "Aan zo’n vergunning kun je voorwaarden stellen; bijvoorbeeld dat het bedrijf zorg moet dragen voor fatsoenlijke huisvesting", zegt Bontenbal. "Nu zie je te vaak dat bedrijven van de voordelen profiteren en de samenleving opdraait voor de nadelen."

Bontenbal breekt verder in het interview een lans voor de invoering van basisbanen: gewone banen met loonkostensubsidie op maat. Ook wil hij dat zzp'ers zich verplicht verzekeren tegen de gevolgen van arbeidsongeschiktheid.

LEES OOK: Deze plannen hebben 10 politieke partijen voor ondernemers: van minder regels tot een 32-urige werkweek